SONY DSCO echipă de cercetători români din cadrul Centrului de Știința Suprafeței și Nanotehnologie al Universității Politehnice București, condusă de Prof. Dr.rer.nat. Marius Enăchescu – specialist internațional în fizica suprafeței, a realizat în premieră în România celule solare de generația a 3-a pe baza de nanotuburi de carbon produse în laboratorul și cu echipamentele proprii. Cele mai importante proprietăți ale nanotuburilor de carbon obținute, tuburi de peste 70.000 de ori mai subtiri decat un fir de par, sunt capacitatea lor de conducător de energie electrică – de 1000 ori mai mare decât a cuprului, aproximativ aceeasi duritate ca si diamantul (cel mai dur material din natura), rezistența mecanica de intindere de ~14 ori superioară Kevlarului și capacitatea de conductor termic aproape egală cu a aluminiului.

Cele mai importante obiective ale Proiectului au fost deja atinse, și anume implementarea SPFM (Scanning Polarization Force Microscopy), producerea nanocompozitelor pe bază de nanotuburi de carbon și producerea de celule solare de generația 3-a bazate pe nanotuburi de carbon.

Prin foarte buna implementare a strategiei proiectului, echipa de cercetare, condusă de către Profesor Dr.rer.nat. Marius Enăchescu – specialist de renume internațional – a obținut rezultate deosebite în atingerea obiectivelor propuse. Profesorul Enăchescu s-a întors în România în 2009 după 15 ani petrecuți în marile laboratoare ale lumii printre care Lawrence Berkeley National Laboratory, California (USA), și a constituit la Universitatea Politehnică București una dintre cele mai performante echipe de cercetare din fizica românească actuală. Împreună cu echipa sa Prof. Enăchescu a creat prima cameră de ablație laser pentru producerea de nanotuburi de carbon din România, tehnologie aflată în prezent în doar cateva alte state ale lumii.
(pentru detalii click aici)