Titlul proiectului: ”Dezvoltarea condusului autonom al vehiculelor terestre si aeriene in Europa utilizand tehnologia FDSOI cu nod electronic de 12nm- OCEAN12”

Acronim: OCEAN12

Tipul proiectului: Proiect European H2020

OCEAN12 își propune să aducă soluții tehnologice concrete și manifestanti corespunzători provocării societale cheie a mobilității inteligente.

În ultimii ani, componentele electronice devin din ce în ce mai răspândite în industria automobilelor. Astăzi ele creează o valoare superioară pentru clientul final și reprezintă un vector important al diferențierii în această industrie. Modelul de economie pe acțiuni, care conduce strategiile de inovare în mobilitatea inteligentă, va spori și mai mult nevoia de operațiuni sigure, rentabile, fiabile și neîncărcate, ridicând în mod logic proporția de produse electronice și software ca procent din costul total al unui vehicul.

Bazat pe tehnologia inovatoare FDSOI, OCEAN12 va dezvolta noi modele de procesoare și aplicații care utilizează tehnologia FD-SOI (Fully Depleted Silicon On Insulator) pentru a oferi cel mai mic procesor și componente consumatoare de energie din industrie, în special pentru aplicații auto și aeronautice.

Prin asigurarea unui roadmap FDSOI dincolo de 22FDX, aceasta evidențiază poziția strategică unică a Europei privind tehnologia FDSOI și este pe deplin implicată în dinamica ecosistemului european de producție a microelectronicii.

Platforma tehnologică FDSOI (complet diminuată pe siliciu pe izolator), înrădăcinată în Europa, este o platformă puternică de diferențiere pentru componentele logice, semnal mixt și RF SoC. Platforma tehnologică FDSOI profită de scalabilitatea extrem de redusă a scurgerilor și a tensiunii de operare (Vdd), realizabilă datorită sistemului de biasing (RBB/FBB) al circuitului integrat și a arhitecturii sistemului său de putere. Această flexibilitate arhitecturală datorată dispozitivelor și performanțelor ridicate va da posibilitatea dezvoltarii generațiilor următoare de vehicule inteligente cu putere redusă.

Pe de o parte, FDSOI este singura platformă tehnologică care păstrează în viață dispozitivele tranzistorului planar. Datorita faptului ca schimbarea de la bulk la constructia complet decongestionata a dispozitivelor aduce din nou un control superior al canalului, aceasta tehnologie este capabila sa imbunatateasca dimensiunile in continuare la o complexitate mai mica in comparatie cu tehnologiile FinFET. Astfel, FDSOI este singura modalitate de a menține legea lui Moore în viață cel puțin pentru încă două generații.

Obiectivul OCEAN12 este extinderea platformei tehnologice FDSOI la 12FDX și dovedirea faptului că aceasta este soluția corectă CMOS pentru a permite componentelor strategice de generație următoare, asigurând astfel conducerea europeană în următorii patru piloni tehnologici cheie:

  • Linia pilot de substrat FDSOI din Soitec, care permite nodul 12FDX și răspunde cerințelor viitorului SoC încorporat cu IP semnal analogic/mixt care conține componente digitale de proporții mari;
  • Prototipuri 28FDSOI, 22FDX și 12FDX MPW pentru a răspunde cerințelor sistemului de putere ultra-scăzut în SoCs;
  • Dezvoltarea de senzori de putere ultra-scăzut, foarte fiabili și de înaltă performanță, semnale analogice/mixte și IP și SOC digitale (aparat de fotografiat, senzori, computere de înaltă performanță) cu factor de formă minimalizat datorită tehnologiei FDSOI, permițând întotdeauna aplicații în interiorul și în exteriorul vehiculului pentru cazul în care se folosește automobilul;

Parghie pe puternicul ecosistem european FDSOI creat, datorită proiectului THINGS2DO, în IP, EDA și în aplicații, pentru a impulsiona diseminarea ulterioară a tehnologiei în noi domenii de aplicare.