image002 image004 image006

PROGRAMUL OPERAŢIONAL SECTORIAL “CREŞTEREA COMPETITIVITĂŢII ECONOMICE”

-co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională

 

“Investiții pentru viitorul dumneavoastră”

 

AXA PRIORITARĂ 2 – COMPETITIVITATE PRIN CDI

Operaţiunea 2.1.2: „Proiecte CD de înalt nivel ştiinţific la care vor participa specialişti din străinătate”

 

Proiect cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională

 

[box type=”bio”]

COMUNICAT DE PRESĂ

București, 16.10.2013

[/box]

 

PROIECT: Tehnologii SPFM in reactii ionice ale solutiilor reziduale in sol si realizarea de nanocompozite bazate pe nanotuburi de carbon pentru aplicatii de energie si mediu (SPFM-LA)

”CERCETĂTORII ROMÂNI de la Universitatea Politehnica din Bucuresti PREZINTĂ REZULTATELE PROIECTULUI SPFM-LA (18.06.2010 – 17.10.2013)”

 

Universitatea POLITEHNICĂ din București cu sediul în Splaiul Independenței, nr 313,a derulat in perioada 18.06.2010-17.10.2013 proiectul “Tehnologii SPFM în reacţii ionice ale soluţiilor reziduale în sol şi realizarea de nanocompozite bazate pe nanotuburi de carbon pentru aplicaţii de energie şi mediu (SPFM-LA)“, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică.
Valoarea totală a proiectului a fost de 6.611.800,00 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă fiind de 4.980.000,00 lei.

Proiectul s-a implementat în localitatea București pe o durată de 40 luni.

O echipă de cercetători români din cadrul Centrului de Știința Suprafeței și Nanotehnologie al Universității Politehnice București, condusă de Prof. Dr.rer.nat. Marius Enăchescu, a dus la bun sfârșit unul dintre cele mai mari proiecte de cercetare desfășurat în România în ultimii ani, obținând în laboratorul propriu produse de importanță majoră în nanotehnologie. Cele mai importante realizări sunt nanotuburile de carbon obținute, tuburi de peste 70.000 de ori mai subțiri decât un fir de păr, care au o capacitate de conducător de energie electrică – de 1000 ori mai mare decât a cuprului, aproximativ aceeași duritate ca și diamantul, rezistența mecanică de întindere de ~14 ori superioară Kevlarului și capacitatea de conductor termic aproape egală cu a aluminiului. După o muncă de peste 3 ani în acest proiect, echipa de 10 cercetători a înregistrat rezultate foarte bune și își dorește acum aprofundarea acestor realizări prin alte proiecte.

Proiectul a atins cele mai importante obiective și anume implementarea SPFM (Scanning Polarization Force Microscopy), producerea nanocompozitelor pe bază de nanotuburi de carbon și producerea de celule solare de generația 3-a bazate pe nanotuburi de carbon.

”Prin proiectul SPFM-LA am implementat în România cele mai avansate tehnici de caracterizare la scară nanometrică a suprafețelor, am construit un laborator performant și l-am dotat cu tehnică la cel mai înalt nivel și am reușit producerea în condiții de laborator a unor materiale cu proprietăți unice. Am realizat cu echipa și depus un brevet de invenție pentru o cameră de ablație laser destinată creșterii nanostructurilor de carbon” afirmă Prof Dr. rer.nat. Marius Enăchescu, director de proiect. Dr. Iulian Boerașu, participant în echipa de cercetători ai laboratorului aflat la Politehnica București, adaugă faptul că „s-a reușit prin acest proiect european implementarea cu succes în România a unuia dintre cele mai performante sisteme de ablație laser în regim pulsatoriu și anume un sistem de ablație asistată de un laser cu excimer operabil în mediu de vid înalt și ultra-înalt pentru creșterea de straturi ultra-subțiri, plecând de la monostraturi atomice. Sistemul este echipat cu RHEED pentru monitorizarea și numărarea creșterii straturilor atomice”.

Utilizând aceste tehnici unice în România s-au obținut rezultate concrete de cea mai mare valoare științifică, nu numai pe plan național, dar și internațional, precum determinarea la scară nanometrică a unghiurilor de udare ale nanopicăturilor de lichide prin tehnica SPFM și determinarea distribuției lor spațiale (vezi foto 1); caracterizarea efectului de coroziune la scara micro și nanometrică prin tehnica SPFM; realizarea unei game variate de nano-structuri de carbon prin tehnica de ablație laser în regim pulsatoriu, și anume: grafene, nano-onions și nanotuburi de carbon cu un singur perete (vezi foto 2 si 3); precum și crearea în laborator de celule solare de generația a 3-a (vezi foto 4).


Prin foarte buna implementare a strategiei proiectului, echipa de cercetare, condusă de către Profesor Dr.rer.nat. Marius Enăchescu a obținut astfel rezultate deosebite în atingerea obiectivelor propuse.

Profesorul Enăchescu s-a întors în România în 2009 după aproape 20 ani petrecuți în marile laboratoare ale lumii printre care Lawrence Berkeley National Laboratory, California (USA), și a constituit la Universitatea Politehnică București una dintre cele mai performante echipe de cercetare din fizica românească actuală. Prof. Enăchescu a realizat primul microscop de forțe atomice cu rezoluție atomică din România și împreună cu echipa sa prima cameră de ablație laser pentru producerea de nanotuburi de carbon din România, tehnologie aflată în prezent în doar câteva alte laboratoare ale lumii.

Descoperirile pot sta la baza obținerii unor materiale speciale în linii de producție în masă servind scopuri precum aplicațiile în medicină, în industria textilă de “smart clothing”, în nanoelectronică, celule solare, etc.

Rezultatele Proiectului au fost prezentate și recunoscute de comunitatea științifică internă și internațională în urma prezentării acestora în cadrul unor conferințe interne și internaționale de specialitate sau prin publicarea acestora în reviste și publicații de specialitate interne și internaționale, i.e., 7 articole ISI acceptate și/sau trimise spre publicare, 4 articole publicate la conferințe, 12 participări la conferințe în România și străinătate.

 

Detalii suplimentare puteți obține la:

Prof. Dr.rer.nat Marius Enăchescu

Director de proiect

marius.enachescu@upb.ro
Universitatea Politehnica Bucuresti
Splaiul Independentei nr. 313 cod poștal 060042 București