Titlu proiectului: ”Realizarea unui lant European de productie pentru RFSOI permitand dezvoltarea de noi domenii ca RF de senzoristica, comunicare si 5G – BEYOND5”
Acronim: BEYOND5
Tipul proiectului: Proiect European H2020
Obiectivul general al proiectului BEYOND5 este construirea unui lanț complet european de aprovizionare/furnizare pentru Electronice cu Radio-Frecvență, capabile să permită exploatarea unor noi domenii RF pentru detectare, comunicare, infrastructura radio 5G și nu numai.
BEYOND5 este în primul rând un proiect tehnologic care adună cei mai importanți actori europeni, acoperind întregul lanț valoric, de la materiale, tehnologii cu/pe bază de semiconductori, proiectări și componente, până la sisteme.
BEYOND5 va sprijini și dezvolta cele mai avansate tehnologii SOI fabricate în Europa, și anume RFSOI și FDSOI.
5G va permite conectarea, sub toate formele, dintre oameni, dispozitive, mașini și orice alte obiecte. O astfel de diversitate necesită o nouă paradigmă în ceea ce privește flexibilitatea, nu numai legată de performanță, ci și în ceea ce privește scalabilitatea și costul.
5G, este unul dintre cele mai critice blocuri de infrastructură din economia digitală și societatea noastră în următorul deceniu:
- La nivel de aplicație: 5G va oferi acces nelimitat și continuu la rețea, având lățime de bandă ultra-mare și latență scăzută, utilizatorilor individuali, precum și tuturor obiectelor care beneficiază de conectare. 5G va fi „ochii și urechile” sistemelor de Inteligență Artificială, având în vedere că va oferi posibilitatea de colectare și analizare a datelor în timp real. În același timp, va duce „cloud-ul” într-o nouă dimensiune, permițând distribuirea calculelor și a stocării în întreaga infrastructură (edge cloud, mobile edge computing). Astfel, se preconizează că viitoarea infrastructură 5G va fi utilizată de o gamă largă de nevoi/cazuri comerciale și industriale pentru răspunde nevoilor pieței consumatorilor;
- La nivel de societate: 5G reprezintă o miză majoră a suveranității și a autonomiei pentru sectorul comunicațiilor și infrastructurilor digitale ale viitorului. Toate produsele legate de IoT, trafic, sănătate, sprijinite de conectivitate, vor ajuta cetățenii europeni în viața de zi cu zi pentru a îmbunătăți totul, de la afaceri la lucruri personale. Împreună, acestea vor influența societatea la fel de mult cum au făcut-o telefoanele inteligente în trecutul apropiat. Totul este legat de comunicare și conectivitate. În acest sens, este foarte esențial, pentru Europa, să dețină suveranitate tehnologică deplină, cu producție de încredere, fără să depindă de soluții străine care pot cuprinde agende ascunse, de ex. funcționalități pernicioase în echipamente comerciale.
În special, vehiculele conectate reprezintă un prim și important pas către vehiculele extrem de automatizate și autonome (mașini, camioane, vehicule aeriene). Latența scăzută și disponibilitatea sunt aspecte cheie pentru dezvoltarea unor sisteme cyber-fizice (V2X) fiabile, sigure și rentabile utilizate pentru dezvoltare de Vehicule Autonome Inteligente și infrastructură cu putere redusă (module și echipamente de comunicare).